Τι συμβαίνει με την κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη;
Η κατανάλωση καφέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα κρίσιμο διατροφικό δίλημμα για πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Παρόλα αυτά, πρόσφατες έρευνες τονίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (1 φλιτζάνι/ημέρα), δεν επηρεάζει αρνητικά ούτε τη γονιμότητα και ούτε την έκβαση της εγκυμοσύνης, δίνοντας έτσι ένα τέλος στον σκεπτικισμό απέναντι στον καφέ για πολλές μέλλουσες μητέρες.
Παλαιότερες έρευνες θεωρούσαν ότι η καφεΐνη κάνει κακό στη γονιμότητα. Ωστόσο, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πως η μέτρια κατανάλωση καφέ (1 φλιτζάνι/ημέρα) δεν έχει καμία απολύτως σύνδεση με την ικανότητα σύλληψης. Η μειωμένη γονιμότητα οφείλεται κατά βάση σε παράγοντες που ήδη γνωρίζουμε, όπως το υπερβάλλον σωματικό βάρος, το άγχος, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.
Η πρωινή ναυτία είναι μια από τις πιο συχνές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οφείλεται στην αύξηση των γυναικείων ορμονών που συντελείται σε αυτήν την περίοδο. Έπειτα, οι γυναίκες που νιώθουν ναυτία στην εγκυμοσύνη έχουν έτσι και αλλιώς αποστροφή προς κάποια συγκεκριμένα φαγητά, καθώς και σε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη. Για αυτό λοιπόν, προτείνεται η αυξημένη πρόσληψη νερού, όπως και η κατανάλωση στερεών τροφών.
Οι γυναίκες που θηλάζουν είναι σημαντικό να δίνουν προσοχή στις τροφές που καταναλώνουν, ούτως ώστε να μην αλλοιώνεται η ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν επιφέρει καμία αρνητική επίδραση στο θηλασμό, μιας και η ποσότητα της που περνάει στο γάλα είναι ελάχιστη και δεν επηρεάζει επ’ ουδενί το βρέφος. Να σημειωθεί πάντως ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και ελλιπή θρέψη του βρέφους. Είναι σημαντικό λοιπόν ο καφές να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και πάντοτε 1 με 2 ώρες πριν από το θηλασμό.
Βέβαια, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα προς κατανάλωση αλλάζει από άτομο σε άτομο, αναλόγως με την ευαισθησία που διαθέτει ο καθένας. Είναι επομένως σημαντικό να συμβουλεύεστε τακτικά το γιατρό σας. Η μέση ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι ένα με δύο φλιτζάνια καφέ, τα οποία δεν περιέχουν περισσότερα από 200mg καφεΐνης.
Σχετικά με τα κλασικά είδη καφέ, οι επικρατέστερες εναλλακτικές επιλογές είναι ο ελληνικός ή ο στιγμιαίος καφές, καθώς έχουν λιγότερη ποσότητα καφεΐνης (40mg και 65-100mg αντίστοιχα) συγκριτικά με άλλα είδη (ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης), με αποτέλεσμα να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη (200mg). Ο καφές του Δρίτσα λοιπόν συνεχίζει να κάνει πιο γλυκές ακόμη και τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σας!