Στιγμιαίος καφές και προβλήματα στο στομάχι: καταρρίπτουμε το μύθο
Θα έχετε ακούσει αρκετά συχνά πως ο καφές κάνει κακό στο στομάχι, αφού η κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με την αυξημένη παραγωγή γαστρικών οξέων. Μήπως όμως μιλάμε για ένα μύθο;
Όσον αφορά την παραγωγή γαστρικών οξέων, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι είναι μια φυσιολογική διαδικασία η οποία και προκύπτει ως αποτέλεσμα κατανάλωσης φαγητών η ποτών. Σχετικά με τον στιγμιαίο καφέ δεν υπήρχε κάποια σχετική έρευνα, μέχρι την πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου η οποία διεξάχθηκε από την Παπακωνσταντίνου Αιμιλίου και την ερευνητική της ομάδα το 2016.
Η μελέτη σχετίζεται με την επίδραση διαφορετικών ειδών καφέ στον οργανισμό και συγκεκριμένα στην κατάσταση του στομάχου και δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal. Στην εν λόγω έρευνα, 40 υγιείς ενήλικες, κατανάλωναν τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ την ημέρα ανάμεσα στα 4 παρακάτω ροφήματα: κρύο στιγμιαίο καφέ (φραπέ), ζεστό στιγμιαίο καφέ, ζεστό καφέ φίλτρου και κρύο εσπρέσο με σκοπό να εξεταστεί η συσχέτιση της κατανάλωσης διαφορετικών καφέδων με ενοχλήσεις στο στομάχι όπως επίσης και διάφορα ψυχρομετρικά συμπτώματα.
Βάσει της έρευνας αυτής, καταρρίπτεται ένας μεγάλος μύθος, αφού ο στιγμιαίος καφές δεν αποτελεί τον καφέ καφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, όπως μπορούμε να διακρίνουμε αναλυτικά και στον παρακάτω πίνακα:
Είδος Καφέ και Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
- Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
- Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
- Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
- Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg